Här kommer lite information om vårt skelett!
Skelettet
Här kommer några faktorer som påverkar hur hårt man kan träna. Benskörhet är en sådan faktor. Om man har utslitna ben och svaga ben i kroppen kan man inte träna lika hårt som en som har friska ben i kroppen kan. Benen är som starkast i 30 års ålder och sedan börjar det, i alla fall i kvinnornas fall gå nedåt. De förlorar 1-4 % av benmassan vilket gör att benen blir lite svagare. Då kommer vi in på faktor nummer två som är åldern. Ju äldre man blir desto skörare blir benen. Man kan då lätt överskatta sin förmåga att träna hårt eftersom man inte tänker på att benen blir allt skörare. Det kan innebära att man skadar skelettet istället för att bygga upp det. För att kunna träna hårt måste man även få i sig rätt kost. Rätt kost plus träning ger bättre resultat i träningen. Om man äter näringsrik och annan nyttig mat kan man träna hårdare och orka längre än om man äter onyttig mat samtidigt som man träna. Resultatet blir långt ifrån lika bra om man kombinerar onyttig mat med träning. Nyttig mat bygger ju upp skelettet vilket gör att man kan träna hårdare. En sista faktor jag har är mediciner. Vissa mediciner påverkar skelettet på ett ovetande negativt sätt. Om du t.ex. får kortison i tablett/sprutform så bidrar det till att skelettet blir skörare. Många är ovetande om detta. Om man har fått mycket med kortison bör man inte träna lika hårt som man tidigare gjort eftersom det belastar skelettet för mycket och till slut kan man bryta något ben.
Det enklaste och bästa sättet att underhålla skelettet på är att äta rätt och kombinera det med träning i rätt mängd. Kalciumberikade produkter är bra eftersom kalcium stärker skelettet. Genom att röra på oss samt äta nyttigt blir skelettet starkare med åldern.
Om man tränar för hårt när man är ung kan man lätt förstöra skelettet. Barn och ungdomar lägger gärna på lite extra vikt fast de inte klarar av det. Eftersom man inte är färdigväxt är inte heller skelettet färdigväxt. Det kan innebära att man råkar ut för något benbrott som kroppen får svårt att läka. För tunga vikter vid tidig ålder kan alltså innebära livslånga skador och i värsta fall kan det bli så illa att man för svårt att genomföra vissa rörelser. Tränar man fel med för tunga vikter när man är ung kan det resultera i att man går fult, man får en taskig hållning.
Det finns många olika faktorer som påverkar skelettet men jag skulle vilja säga att svaret på denna fråga hittar man i det första stycket. Tillägger däremot vissa faktorer. Alkohol och tobak har stor inverkan på skelettet. Alkohol gör att benen blir sköra, detta i allt för tidig ålder. Alkoholen försämrar även läkningsprocessen i benen. Även liten mängd av alkohol har inverkan på skelettets styrka och läkningsprocessen.
Skelettets huvudsakliga funktioner är att hålla upp kroppen då musklerna själva inte klarar det. Det hjälper oss att röra oss. Skelettet har även till uppgift att med sina 206 ben skydda och ta alla stötar för att skydda alla kroppens inre organ. Skelettet är fästet för musklerna
Kroppens olika bentyper:
· rörben
· korta ben
· platta ben
· sesamben
· lufthaltiga ben
Osteoporos
Det finns två sorter av Osteoporos, (benskörhet) sekundär och primär. När åldern och förlusten av östrogen tagit ut sin rätt kallar man det för den primära. Den sekundära är att kroppen genom mediciner eller sjukdomar har försvagat skelettet. Osteoporos kan innebära starka ryggsmärtor och längdminsking. Man får en annorlunda hållning. Det behövs inte mycket för att man ska bryta något. Man kan genom att tillföra ämnen bromsa upp osteoporosen. Detta kan göras med en tablett som heter Behepan, innehåller vitaminen B12. Ett annat sätt att bromsa denna sjukdom är att se till att man inte går ner för mycket i vikt och motionera efter vad kroppen och skelettet orkar. T.ex. ta en promenad.
Källor: www.sofiassportblogg.se
http://www.lu.se/o.o.i.s?id=12588&postid=38468